Πως διώχνουμε τα μυρμήγκια ;

Τα μυρμήγκια καταπολεμούνται ανάλογα με το που βρίσκονται και σε τι συνθήκες. Η καταπολέμησή τους στις κουζίνες εκτός από ψεκασμό απαιτεί συνήθως τη χρήση ειδικού επαγγελματικού gel το οποίο λειτουργεί ως δόλωμα για να μεταφερθεί στην αποικία και να ταιστούν νύμφες, προνύμφες και βασίλισσα, πετυχαίνοντας έτσι την εξάλειψή της.
Σε περιπτώσεις μυρμηγκιών σε εξωτερικούς χώρους (κήπους, βεράντες, μπαλκόνια κλπ) εκτός από τον ψεκασμό πρέπει να χρησιμοποιείται ειδική σκόνη που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

Έτσι γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο συνδυασμός των τεχνικών που γίνεται ανάλογα την περίπτωση φέρνει και το επιθυμητό αποτέλεσμα στην εξαφάνιση των μυρμηγκιών.

Το προσωπικό της clearway έχει την ανάλογη εμπειρία, καθώς εξειδικεύεται σε τέτοιες καταστάσεις, ώστε να σας λύσουμε το πρόβλημα και να σας γλιτώσουμε από την ταλαιπωρία.

μυρμήγκια

 

Θα σας αναφέρουμε κάποια προληπτικά μέτρα που θα βοηθήσουν το πρόβλημα με τα μυρμήγκια πριν αλλά και μετά την εφαρμογή:

 • Καθαριότητα των χώρων. Ιδιαίτερα στις κουζίνες δεν θα πρέπει να μένουν υπολείμματα τροφίμων ή ψίχουλα στους πάγκους ή το τραπέζι.
 • Συχνή καθαριότητα των ντουλαπιών, όπου αποθηκεύονται τρόφιμα.
 • Κλεισμένα αεροστεγώς τρόφιμα όσο αυτό είναι δυνατόν.
 • Καθημερινή απόρριψη των απορριμάτων.
 • Στεγανοποίηση μικρών οπών ή ρωγμών που βρίσκονται ενδεχομένως στις κουζίνες.

 

 

Ενδιαφέρον πληροφορίες για τα μυρμήγκια:

Τα μυρμήγκια ανήκουν στην τάξη των Υμενόπτερων και υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από 10.000 είδη. Στο αστικό κυρίως περιβάλλον της χώρας μας κυρίως δύο είναι τα είδη που έχουν μεγαλύτερη σημασία, το μαύρο μυρμήγκι ή μυρμήγκι του κήπου (Lasins niger) και το μυρμήγκι του φαραώ (Monomorinon pharaconis).

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα και σχηματίζουν αποικίες οι οποίες παρουσιάζουν πραγματικά εξαιρετική οργάνωση. Σε μεγάλες αποικίες τα μυρμήγκια χωρίζονται σε διάφορες τάξεις, όπως είναι οι στρατιώτες, οι εργάτες και τα γόνιμα θηλυκά που ονομάζονται βασίλισσες. Επικοινωνούν πάντα μεταξύ τους και δρουν ομαδικά για το κοινό όφελος της αποικίας τους.

Στον βιολογικό κύκλο των μυρμηγκιών έχουμε τέσσερα στάδια:  το αυγό, την προνύμφη, τη νύμφη και το τέλειο έντομο. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου δύο μήνες, ενώ ένα γόνιμο θηλυκό μπορεί να γεννήσει από 200 έως 400 αυγά κατά τον βίο του. Είναι δυνατά έντομα και μπορούν να μεταφέρουν το βάρος τους σε πολλαπλάσιο βαθμό.

 

Προτιμούν μέρη με ζέστη και υγρασία. Συχνάζουν σε οικήματα όπου επεξεργάζονται τροφές, συνήθως στις κουζίνες, καντίνες, αρτοποιεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία. Προσβάλλουν όλα τα είδη τροφής του ανθρώπου και των ζώων ειδικότερα μαρμελάδες, ζάχαρη και μέλι, κρέας, τυρί και λίπη, νεκρές κατσαρίδες, έντομα και τρωκτικά. Οι φωλιές τους βρίσκονται συνήθως σε δυσπρόσιτα σημεία κάτω από πατώματα, ανάμεσα στους τοίχους, πίσω από σώματα και σωληνώσεις καλοριφέρ ή σόμπες, πράγμα που κάνει την αντιμετώπισή τους δύσκολη. Οι αποικίες των μυρμηγκιών ζουν στο έδαφος, σε κορμούς και κλαδιά δέντρων ή στην ξυλεία των οικοδομών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μυρμήγκια αναπτύσσονται στο ύπαιθρο και μόνο οι εργάτριες επισκέπτονται τα σπίτια αναζητώντας τροφή. Εκτός από τη ρύπανση των τροφών ή την καταστροφή τους, πολλά είδη είναι ενοχλητικά με το τσίμπημά τους.

Προβλήματα διαφόρων ειδών

Λίγα είναι τα μυρμήγκια εκείνα τα οποία δημιουργούν προβλήματα εξαιτίας της δραστηριότητάς τους, σε ανθρώπους και σε ζωοτροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και πρωτείνης. Η πλειοψηφία αυτών των εντόμων που τρέφονται με γλυκανικές ουσίες ζουν συνήθως σε εξωτερικό χώρο και είναι τα παρακάτω:

 • Μαύρα μυρμήγκια (Lasius niger)
 • Κίτρινα μυρμήγκια (Lasius flavus)
 • Λάσιους (Lasius emarginatus)
 • Pavement ants (Tetramorium caepsitum).

Μυρμήγκια επίσης τα οποία τείνουν να φωλιάζουν σε κοντινή εγγύτητα ή μέσα σε κτήρια, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις. Εδώ συμπεριλαμβάνονται τα είδη:

 • Καμπόνωτος (Campanotus sp.)
 • Μυρμήγκι φαραώ(Monomorium pharaonis)
 • Μυρμήγκι της Αργεντινής (Linepithema humile)

Όταν τα μυρμήγκια ξεκινούν να μολύνουν σπίτια και να επιτίθενται σε ανθρώπους, σε αυλές σπιτιών και σε πάρκα, υπάγονται στην κατηγορία των ενοχλητικών εντόμων. Κάποια είδη μπορούν επίσης να αποτελέσουν και ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας και να δράσουν σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα με τέτοιο τρόπο ώστε να προξενήσουν φωτιά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.