Το ποντίκι είναι ένα μικρό ζώο της κλάσης των θηλαστικών, και της τάξης των τρωκτικών. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το ειδικά τη νύχτα, τρώει τα πάντα, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Έχουν εξαιρετική όραση στο σκοτάδι και αυτό τους βοηθά να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ζει σε μικρές ομάδες και ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Από τη στιγμή που γεννιούνται μπορούν να γεννήσουν με τη σειρά τους τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη γάτα, τα φίδια και την κουκουβάγια κλπ, αλλά σε καμία περίπτωση αυτοί οι εχθροί τους δεν εγγυώνται ένα σπίτι ή ένα χώρο απαλλαγμένο από ποντίκια.
Τα τρωκτικά που μας ενδιαφέρουν κυρίως από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας είναι 3 είδη:
-mus muscullus (κλασικό μικρό ποντίκι)
-rattus rattus (αρουραίος)
-rattus norvengicus (ποντικός της οροφής)
Πού συχνάζουν
Οι αρουραίοι των οροφών ενώ η ξενική ονομασία τους είναι «μαύροι αρουραίοι», μπορεί να έχουν χρώμα από μαύρο μέχρι ανοικτό καφέ με διαφοροποίηση μόνο στην κοιλιά που συνήθως είναι γκρί.
Ζουν σε μέρη υπερυψωμένα από το έδαφος όπως σοφίτες σπιτιών, δένδρα, φράχτες όπου έχουν αναπτυχθεί αναρριχητικά φυτά καθώς και σε ορνιθοτροφεία και σε αποθήκες αγροκτημάτων. Συχνά ζουν και πολλαπλασιάζονται σε βιομηχανικούς χώρους όπου υπάρχει τροφή και προστασία.
Τα οικιακά ποντίκια ζουν μέσα και γύρω από τα σπίτια σε αγροκτήματα, σε επαγγελματικούς χώρους, εμπορικά κέντρα αλλά και σε αγρούς, όταν υπάρχει καλλιέργεια.
Οι καφέ αρουραίοι είναι κυρίως νυκτόβια τρωκτικά αλλά στις μεγαλουπόλεις δραστηριοποιούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ζουν πολύ κοντά στους ανθρώπους και δημιουργούν φωλιές σε υπόγεια και κατώτερα επίπεδα κτιρίων. Ένα από τα αγαπημένα μέρη φωλιάσματος για τους αρουραίους είναι κάτω από το έδαφος, στα πατώματα των κτιρίων, και άλλες κλειστές περιοχές των κτιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καταφύγιο αν μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτά. Φωλιές συχνά βρίσκονται σε σωρούς από σκουπίδια και εμπορεύματα, που έχουν αποθηκευτεί πάνω από μήνα χωρίς να μετακινηθούν. Στις κατοικημένες περιοχές ζουν εξωτερικά σε αυλές, γκαράζ, πέτρες και σε υπόνομους. Σκάβουν στο έδαφος με τα μπροστά πόδια και πετάνε το χώμα με τα πίσω, μπορούν επίσης να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, να πηδούν, να σκαρφαλώνουν και να κολυμπούν περίφημα.
Τι τροφές προτιμούν
Οι αρουραίοι και οι ποντικοί τρέφονται με όλα τα είδη τροφίμων (παμφάγα) αλλά δείχνουν προτίμηση σε δημητριακά, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα ακόμα και σοκολάτα. Οι μαύροι αρουραίοι τρώνε επίσης δημητριακά αλλά παρουσιάζουν προτίμηση για φρούτα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Τα είδη διαφέρουν στις ανάγκες (ποσοτικές) σε τρόφιμα και νερό. Οι ποντικοί συνήθως καταστρέφουν τους καρπούς, ξεφλουδίζοντας το εξωτερικό κέλυφος και τρώγοντας το άσπρο ενδοσπέρμιο. Οι αρουραίοι κόβουν τον καρπό με τα δόντια δίνοντας στους καρπούς την εμφάνιση των τριμμάτων. Τα ποντίκια βγαίνουν αρκετές φορές από τη φωλιά τους για να φάνε και επιστρέφουν στη φωλιά τους τρώγοντας από αρκετές μεριές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ασθένειες που μεταδίδουν
Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν από τα περιττώματα, τα ούρα, τις βλέννες, το σώμα τους κλπ να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της επαφής με μία μολυσμένη επιφάνεια ή με την κατανάλωση τροφής που έχει προσβληθεί από τρωκτικά.
Ο παθογόνος οργανισμός μπορεί να είναι ιός, ρικέτσια, βακτήριο, πρωτόζωο, νηματώδης, τρηματώδης ή κ εστώδης σκώληκας. Πολλοί παθογόνοι οργανισμοί μεταφέρονται στο αίμα των ποντικών και ένα αρθρόποδο-φορέας μπορεί να τους μεταφέρει και κατά συνέπεια να τους μεταδώσει στον άνθρωπο.
Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα τρωκτικά είναι:
- Σαλμονέλωση
- Λεπτοσπείρωση
- Τριχινίαση
- Πανώλη
- Βουβωνική πανώλη
- Τυφοειδής πυρετός
- ΤουλαραιμίαΕπιπλέον τα ίδια φέρουν πάνω τους παράσιτα που παρασιτούν και στον άνθρωπο, όπως ψύλλους, κοριούς, τσιμπούρια, ακάρεα.
Tι καταστροφές κάνουν
Είναι υπαίτια για διάφορες καταστροφές σε έπιπλα και καλώδια, με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών ζημιών (πχ πρόκληση πυρκαγιάς από φαγωμένο καλώδιο). Επιπλέον σε χώρους αποθηκών μπορεί να προκαλέσουν ζημιογόνες καταστροφές είτε σε τρόφιμα είτε αντικείμενα που μπορούν να μασήσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο.
H Εμφάνιση λοιπόν ποντικιών σε ένα χώρο απαιτεί ειδικούς χειρισμούς. Στην clearway έχουμε την εμπειρία αλλά και όλα τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Για την αντιμετώπισή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν δολωματικοί σταθμοί, ειδικές κόλες, μηχανικές παγίδες και άλλοι τρόποι συνδυαστικά ώστε να λύσουμε το πρόβλημα.