Κατσαρίδες: ασθένειες και αντιμετώπιση

Κατσαρίδες
Κατσαρίδες και η σημαντική σχέση τους με ασθένειες όπως η σαλμονέλα

 

Εάν είχατε ποτέ κατσαρίδες στο σπίτι σας, γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Τα ακανθώδη πόδια τους, η τρομακτική εμφάνισή και η συνήθειά τους να κρύβονται σε κουζίνες και μπάνια μπορεί να είναι αρκετά για να κάνουν ακόμα και τους πιο γενναίους να νιώσουν άσχημα.

 

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι εκτός από το ότι δεν είναι ελκυστικές οπτικά, οι κατσαρίδες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όταν μπαίνουν στα σπίτια μας, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας Κατσαρίδεςκαι σε άλλα κτίρια. Αρχικά, οι κατσαρίδες μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα άσθματος και αλλεργιών, ειδικά σε παιδιά. Επιπλέον, αυτά τα παράσιτα έχουν εμπλακεί στην εξάπλωση ορισμένων σοβαρών ασθενειών στους ανθρώπους, καθιστώντας την καταπολέμησή τους στα σπίτια μας αναγκαία.

 

Οι κατσαρίδες τείνουν να ζουν σε υγρές περιοχές, όπως υπονόμους, σωλήνες, αποχετεύσεις και μπάνια. Εκεί μηχανικά παίρνουν και μεταφέρουν τα μικρόβια στα πόδια τους καθώς σέρνονται στα λύματα, τα σκουπίδια, κλπ. Μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν αυτά τα μικρόβια -μαζί με τα υπολείμματα τους και τα περιττώματα των κοπράνων τους- στα τρόφιμα, αλλά και στους πάγκους της κουζίνας, το τραπέζι και γενικά επιφάνειες που χειριζόμαστε τρόφιμα ή θα ακουμπήσουμε εμείς οι ίδιοι.

 

Αν ένα άτομο εν αγνοία του καταναλώσει τρόφιμα μολυσμένα από κατσαρίδες, μπορεί να ασθενήσει από πάρα πολλές πιθανές ασθένειες. Συνολικά, οι κατσαρίδες είναι γνωστό ότι εξαπλώνουν τουλάχιστον 33 είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ειδών E. coli και Salmonella, έξι τύπους παρασιτικών σκουληκιών και επτά είδη ανθρώπινων παθογόνων παραγόντων. Τα βακτήρια E. coli και Salmonella μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση και Κατσαρίδεςγαστρεντερίτιδα. Συχνά συμπτώματα αυτών είναι ο πόνος στην κοιλιά, σοβαρές κράμπες στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και έμετος. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να βιώσουν σοβαρή διάρροια, η οποία θα προκαλέσει αφυδάτωση και μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτηρίδια μπορούν να εξαπλωθούν στη ροή του αίματος και να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

 

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που ένας ιδιοκτήτης σπιτιού ή καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορεί να κάνει για να αποτρέψει την προσβολή κατσαρίδων και να θέσει υπό έλεγχο τις απειλές κατά της υγείας της οικογένειάς του ή των πελατών του. Πρώτα απ ‘όλα, να γίνεται τακτική απεντόμωση από ειδικό επιστήμονα στις αποχετεύσεις και τους τριγύρω χώρους. Κρατήστε τους χώρους σας ειδικά την κουζίνα και τα μπάνια απαλλαγμένα από ψίχουλα και άλλα οργανικά Κατσαρίδεςαπορρίμματα. Καθαρίζετε συχνά και μην αφήνετε πολλές ώρες βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη. Επιπλέον μην ξεχνάτε να πετάτε και να αλλάζετε σακούλα στον κάδο με τα απορρίμματά σας συχνά.

 

Ελέγξτε τα ντουλάπια σας και τα τρόφιμα που οι κατσαρίδες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση, όπως αυτά που φυλάσσονται σε κουτιά από χαρτόνι. Μεταφέρετε αυτά τα τρόφιμα σε ανθεκτικά, σφραγισμένα δοχεία και πετάξτε τυχόν τρόφιμα που έχουν λήξει. Επιπλέον, κρατήστε τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων σε ένα σφραγισμένο δοχείο και ξεπλένετε τα κύπελλα και πιάτα κατοικίδιων ζώων συχνά.

 

Τέλος, η μείωση της υγρασίας στο σπίτι σας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή κατσαρίδων και άλλων παρασίτων. Επισκευάστε τις διαρροές κάτω από νεροχύτες και άλλες συσκευές και κλείστε με σιλικόνη τρύπες που πιθανόν να υπάρχουν δίπλα από πόρτες, παράθυρα ή άλλα σημεία.

 

Εάν βρίσκετε σημάδια κατσαρίδων στο σπίτι σας, επικοινωνήστε αμέσως με μια εταιρία, όπως η Clearway, που διαθέτει επιστήμονα με άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών. Θα είναι σε θέση να επιθεωρήσουν το σπίτι σας, να επιβεβαιώσουν το είδος της κατσαρίδας και να προτείνουν την πιο αποτελεσματική λύση που θα κρατήσει την οικογένειά σας και τους χώρους σας ασφαλή και υγιή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας 210 4912802

Αλέξης Βαρδάκης,
Υγιεινολόγος Τ.Ε. Msc

Τα σχόλια είναι κλειστά.