Κοριοί: η αντιμετώπισή τους στα σπίτια μας
Οι κοριοί είναι έντομα μικρά και παρασιτικά, τα οποία τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά 8-10 λεπτά συνεχόμενα (ίσως και περισσότερο) και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα, χωρίς μάλιστα το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά. Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, της τάξης Hemiptera. Το σώμα των κοριών έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως οι ψείρες, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα η τρίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν.
Που κρύβονται:
Οι κοριοί κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους , όπως είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες, αλλά κυρίως στα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων και επίπλων. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τα ελατήρια των στρωμάτων, στο σκελετό του κρεβατιού, στα ξύλα που στηρίζουν το στρώμα, στις τούφες και τα άκρα των χαλιών και σε εσοχές και οπές στο πάτωμα κυρίως σε σημεία όπως το ξύλινο παρκέ.
Μπορεί επίσης να κρυφτούν πίσω από κάδρα, μέσα σε πρίζες στους τοίχους, σε σοβατεπί ή κρυφό φωτισμό του δωματίου και γενικά οπουδήποτε διευκολύνονται για να τοποθετήσουν τα αυγά τους.
Η υγειονομική σημασία των κοριών:
Τα τσιμπήματα του κοριού προκαλούν κόκκινους πομφούς και κνησμό .
Δεν έχει τεκμηριωθεί ο ρόλος των κοριών ως μηχανικών η βιολογικών διαβιβαστών παθογόνων οργανισμών στον άνθρωπο. Οι μόνες ασθένειες που υπάρχει υποψία μετάδοσης είναι η ηπατίτιδα Β, για την οποία υπάρχει υπόνοια ότι συμμετέχουν σε κάποιο βαθμό για την μετάδοση της, και η ασθένεια chagas.
Το σάλιο πάντως του κοριού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, με συμπτώματα όπως έντονο πρήξιμο, διάρροια, ναυτία, ακόμα και πυρετό. Είναι όμως εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα τσιμπήματά τους, συνήθως 2-3 μαζί (ίσως και περισσότερα). Έχει παρατηρηθεί ότι οι θυληκοί κοριοί τσιμπάνε σε ευθεία γραμμή, ενώ οι αρσενικοί όχι.
Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή του με αυτόν. Εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις ο κάθε κοριός, χρησιμοποιεί μόνο ένα ξενιστή για την διατροφή του.
Βιολογικός κύκλος:
Ο βιολογικός κύκλος των κοριών έχει ως εξής: αυγό – νύμφη – ενήλικο.
Το θηλυκό του κοριού γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του, η οποία είναι περίπου ένα έτος. Τα αυγά του κοριού εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες μετά από επώαση 4-10 ημερών και αφού υποστούν 5 εκδύσεις, μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενηλίκου κοριού.
Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετά τους από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον.
Οι κοριοί έχουν τη χαρακτηριστική ικανότητα να αποβάλλουν περιττώματα μαύρου χρώματος μετά από κάθε απομύζηση και να λεκιάσουν τα σεντόνια και στρώματα, Μία ισχυρή ένδειξη ότι στο χώρο υπάρχουν κοριοί.
Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία των κοριών γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαιτέρα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται. Οι κοριοί βγαίνουν από τα μέρη που κρύβονται κυρίως τις βραδινές ώρες σε αναζήτηση του ατόμου που θα τσιμπήσουν.
Το είδος του κοριού αυτού, που τσιμπά τον άνθρωπο, μπορεί να τραφεί και από αλλά θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι.
Η μεταφορά τους:
Η μεταφορά τους μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τσάντες και βαλίτσες από ένα μέρος σε ένα άλλο.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, η μεταφορά κοριών από το στρατόπεδο στην οικογένεια ενός φαντάρου και η μεταφορά από προσβεβλημένα δωμάτια ξενοδοχείων μέσω των αποσκευών.
Άλλες περιπτώσεις μεταφοράς τους στο σπίτι μας έχουμε πολύ συχνά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βοηθούμενοι από την τσάντα ή τα ίδια μας τα ρούχα.
Οι τρόποι μεταφοράς των κοριών είναι πλέον αρκετοί και συχνοί ειδικά στις μέρες μας όπου τα ταξίδια και οι μεταφορές είναι πιο εύκολα από ποτέ.
Αντιμετώπιση:
Δεδομένου ότι από τη στιγμή που εισέλθει ο πρώτος κοριός σε ένα χώρο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ραγδαία και με γεωμετρική πρόοδο, η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων επιβάλλει ψυχραιμία και άμεση επικοινωνία με ειδικό Επιστήμονα ή επιχείρηση, όπως η ClearWay, που έχει εμπειρία αλλά και νόμιμη άδεια για να αντιμετωπίζει σωστά τέτοιες περιπτώσεις.
Όσον αφορά την διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία που χωρίζεται σε 2 κυρίως φάσεις:
1) Βιοεφαρμογές και
2) Απεντόμωση για κοριούς.
Μεγάλη προσοχή σε περιπτώσεις όπου οι κοριοί αντιμετωπίζονται χωρίς να έχουν προηγηθεί Βιοεφαρμογές, καθώς έτσι βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας και ταυτόχρονα θα ταλαιπωρηθείτε περισσότερο από τους συνεχείς ψεκασμούς χημικών σε ευαίσθητα μέρη όπως είναι το υπνοδωμάτιό σας.
Πιο αναλυτικά με τις Βιοεφαρμογές κερδίζουμε 3 πράγματα:
1) Προστατεύουμε την υγεία των ανθρώπων που ζουν μέσα στον χώρο από τα χημικά στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
2) Απομακρύνουμε με φυσικό τρόπο, αυγά, νύμφες, κοριούς και τα παράγωγά τους, άρα μειώνουμε στο 1/3 τα χημικά που θα χρησιμοποιηθούν μειώνοντας ταυτόχρονα και την ταλαιπωρία.
3) Πετυχαίνουμε εξυγίανση του χώρου και απαλλάσσονται τα άτομα που μένουν στο σπίτι από τις αρνητικές επιπτώσεις των ακάρεων μέσα σε αυτό. Κάτι που έτσι κ αλλιώς πρέπει να γίνεται σε ένα χώρο ή δωμάτιο ανά κάποιο διάστημα για να διατηρείτε υγιής.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ρούχα, σκεπάσματα, σεντόνια κλπ μέσα στον προσβεβλημένο χώρο πρέπει να πλυθούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών Κελσίου, και όσα αντικείμενα είναι ύποπτα πρέπει να τοποθετηθούν σε μεγάλες νάιλον σακούλες, να κλειστούν αεροστεγώς και να βγουν έξω στον ήλιο για κάποιες μέρες.
Η καταπολέμηση κοριών απαιτεί πολύ λεπτούς και σωστούς χειρισμούς, γι’ αυτό προσοχή, όχι ερασιτεχνισμούς και χάσιμο χρόνου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 210 4912802
Αλέξης Βαρδάκης,
Υγιεινολόγος Τ.Ε. Msc