Ψύλλοι και αντιμετώπιση σε εσωτερικούς χώρους

ψύλλοι

Τι είναι οι Ψύλλοι:

Οι ψύλλοι είναι παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Επειδή μεταδίδουν ασθένειες θεωρούνται επικίνδυνοι. Έχουν χρώμα συνήθως καφέ και το μήκος των ψύλλων κυμαίνεται από 1,5 ως 3,3 χιλιοστά. Στο κεφάλι φέρουν κοντές κεραίες και στο στόμα έχουν μυζητικά όργανα, με τα οποία απομυζούν το αίμα. Το σώμα των ψύλλων είναι πιεσμένο στα πλευρά τους ώστε να μπορούν να μετακινούνται στο τρίχωμα ή στο φτέρωμα των θυμάτων τους εύκολα (ή για τους ανθρώπους, κάτω από τα ρούχα).

Οι ενήλικοι ψύλλοι ζούνε το πολύ έως 2 εβδομάδες. Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Από τη στιγμή που αναδύεται από τη νύμφη σε ενήλικο ψύλλο έχει περιθώριο περίπου μία εβδομάδα για να βρει και να απομυζήσει αίμα. Μετά μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές εβδομάδες μεταξύ των γευμάτων τους. Ο ψύλλοι ουσιαστικά ενοχλούν τους ανθρώπους όταν δεν υπάρχουν άλλοι προτιμώμενοι ξενιστές όπως γάτες και σκύλοι ή πτηνά.

 

Μέρη που αναπτύσσονται:

Οι προνύμφες ψύλλων και οι νύμφες βρίσκονται συχνά μέσα και γύρω από τις περιοχές όπου τα κατοικίδια ζώα είναι ενεργά και κοιμούνται.
Στους εσωτερικούς χώρους, κοινές περιοχές, που μπορεί να κρύβονται οι ψύλλοι, είναι οι ψάθες ύπνου των κατοικιδίων, μεταξύ των ινών στα παχιά χαλιά, στις ταπετσαρίες επίπλων, στα καλύμματα των κρεβατιών κλπ.
Έτσι λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι αν προσβληθεί ένας χώρος από ψύλλους εύκολα εξαπλώνονται σε αρκετούς χώρους του σπιτιού μας, όπως η κρεβατοκάμαρες και το σαλόνι.
Στους εξωτερικούς χώρους, βρίσκονται συνήθως κάτω από ζεστές και υγρές συνθήκες ή σε περιοχές που χρησιμοποιούν τα κατοικίδια ζώα για ανάπαυση. Ένα από τα πιο συνηθισμένα με υγρασία μέρη και σκιερό έδαφος είναι κάτω από θάμνους. Επίσης στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να δούμε μία μικρή ποσότητα χώματος που αφήνουν ως ίχνος από τους περιπάτους τους.

 

Η υγειονομική σημασία των ψύλλων

Το τσίμπημα από ψύλλους είναι τόσο ενοχλητικό, καθώς προκαλεί έντονη φαγούρα, αλλά και επικίνδυνο, επειδή τα ζώα αυτά αποτελούν ενδιάμεσους ξενιστές για πολλά παράσιτα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διευκολύνουν στην εξάπλωση των επιδημιών. Ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν είναι ο ενδημικός τύφος, η πανώλη (όταν ξενιστής είναι τρωκτικό) και άλλες διάφορες ρικετσιώσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους καλό είναι σε περιπτώσεις ψύλλων να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα και να αντιμετωπίζεται η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

 

Βιολογικός κύκλος του ψύλλου:

Ο βιολογικός κύκλος  του ψύλλου περιλαμβάνει το αυγό, τη προνύμφη, τη νύμφη και τον ενήλικο αρσενικό και θηλυκό ψύλλο. Ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται κυρίως μέσα στο περιβάλλον του ξενιστή. Η  παραγωγή των αυγών των ψύλλων κυμαίνεται από 4 έως 20 αυγά την ημέρα με συνολική παραγωγή που φτάνει τα 250-300 καθ’ όλη τη διάρκεια ενός θηλυκού ψύλλου.

 

Αντιμετώπιση:

 Δεδομένου ότι από τη στιγμή που εισέλθουν οι πρώτοι ψύλλοι σε ένα χώρο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ραγδαία και με γεωμετρική πρόοδο, η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων επιβάλλει ψυχραιμία και άμεση επικοινωνία με ειδικό Επιστήμονα ή επιχείρηση, όπως η ClearWay, που έχει εμπειρία αλλά και νόμιμη άδεια για να αντιμετωπίζει σωστά τέτοιες περιπτώσεις.

Όσον αφορά την διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία που χωρίζεται σε 2 κυρίως φάσεις:

Μεγάλη προσοχή σε περιπτώσεις όπου οι ψύλλοι αντιμετωπίζονται χωρίς να έχουν προηγηθεί Βιοεφαρμογές, καθώς έτσι βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας και ταυτόχρονα θα ταλαιπωρηθείτε περισσότερο από τους συνεχείς ψεκασμούς χημικών σε ευαίσθητα μέρη όπως είναι το υπνοδωμάτιό σας.

Πιο αναλυτικά με τις Βιοεφαρμογές κερδίζουμε 3 πράγματα:

1) Προστατεύουμε την υγεία των ανθρώπων που ζουν μέσα στον χώρο από τα χημικά στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
2) Απομακρύνουμε με φυσικό τρόπο, αυγά, προνύμφες, νύμφες και ενήλικους ψύλλους και τα παράγωγά τους, άρα μειώνουμε στο 1/3 τα χημικά που θα χρησιμοποιηθούν μειώνοντας ταυτόχρονα και την ταλαιπωρία.
3) Πετυχαίνουμε εξυγίανση του χώρου και απαλλάσσονται τα άτομα που μένουν στο σπίτι από τις αρνητικές επιπτώσεις των ακάρεων μέσα σε αυτό. Κάτι που έτσι κ αλλιώς πρέπει να γίνεται σε ένα χώρο ή δωμάτιο ανά κάποιο διάστημα για να διατηρείτε υγιής.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ρούχα, σκεπάσματα, σεντόνια κλπ μέσα στον προσβεβλημένο χώρο πρέπει να πλυθούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών Κελσίου, και όσα αντικείμενα είναι ύποπτα για παρουσία ψύλλων πρέπει να τοποθετηθούν σε μεγάλες νάιλον σακούλες, να κλειστούν αεροστεγώς και να βγουν έξω στον ήλιο για κάποιες μέρες.

Η καταπολέμηση ψύλλων όπως συμβαίνει και με τους κοριούς, απαιτεί πολύ λεπτούς και σωστούς χειρισμούς, γι’ αυτό προσοχή, όχι ερασιτεχνισμούς και χάσιμο χρόνου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 210 4912802

 

Αλέξης Βαρδάκης,
Υγιεινολόγος Τ.Ε. Msc

Τα σχόλια είναι κλειστά.